informacija gestų kalba INFORMACIJA LENGVAI SUPRANTAMA KALBA

APIE DOFE PROGRAMĄ

Paskelbta: Ketvirtadienis, 31 spalio 2019

dofe

Nuo 2019 m. rugsėjo mėn. Šiaulių „Romuvos" progimnazija įgyvendina „The Duke of Edinburgh's International Award" (DofE) tarptautinę programą, su tikslu sudaryti sąlygas kryptingam sąmoningos ir kūrybingos asmenybės ugdymui.
DofE programa - tai iš Edinburgo atkeliavusi asmeninio augimo programa, Lietuvoje nuo 2006 metų sėkmingai įgyvendinama organizacijose dirbančiose su 14 – 24 metų jaunimu.
Šiaulių „Romuvos" progimnazijoje, taikydami šią programą, mes skatiname mokinių asmeninių, socialinių kompetencijų ugdymą.
Nauda dalyviams
Dalyvaudami DofE apdovanojimų programoje jaunuoliai išsikelia individualius asmeninio tobulėjimo tikslus ir savo laisvalaikiu siekia jų. Mūsų progimnazijoje programą vykdo fizinio ugdymo mokytojas - Mantas Bakas, geografijos mokytoja - Jūratė Paulauskienė, veiklą koordinuoja neformaliojo švietimo ir pagalbos skyriaus vedėja - Irma Rimkevičienė. Skirtas apmokytas DofE vadovo pagrindinis tikslas yra padėti jaunuoliui drauge įvertinti jo pokyčius bei išmokti nepalūžti padarius klaidas.
Programa pagal amžių yra išskirstoma į tris pagrindinius lygius (bronzos, sidabro ir aukso), kuriuos įgyvendinus gaunamas įgūdžių ir nuopelnų įvertinimo sertifikatas kartu su lygio ženkleliu. Šios programos sertifikatas yra pripažįstamas tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse.
Dalyvaujant DofE programoje dalyviui suteikiamos galimybės:
• Susirasti naujų draugų;
• Mokytis tolerancijos savo komandos draugų atžvilgiu;
• Išmėginti veiklas, kurių dar nėra mėginę;
• Geriau susipažinti su savo stiprybėmis ir silpnybėmis;
• Patirti nuotykių;
• Pasiruošti tolimesniems savo gyvenimo etapams;

DofE apdovanojimai yra ypatingai vertinami darbdavių, nes parodo jaunuolių gebėjimą motyvuoti save, mokytis iš patirties bei efektyviai planuoti savo veiklą.
Susidomėjai DofE programa?
Susisiek su programos vadovais „Romuvos" progimnazijoje:
Lietuvių kalbos mokytoja Edita Čerapiene (218a kab.)
Geografijos mokytoja Jūrate Paulauskiene (214 kab.)

Plačiau apie programą Lietuvoje: www.dofe.lt
Plačiau apie programą Pasaulyje: www.intaward.org

 

 

 

 

DOFE - IR IŠŠŪKIS, IR LINKSMAS NUOTYKIS

Jau pusę metų praėjo nuo tada, kai mūsų progimnazijoje pradėta įgyvendinti DofE tarptautinių apdovanojimų programa. Joje dalyvauti ir rimtą iššūkį sau mesti nutarė 8 aštuntos klasės moksleiviai: Simas Šidlauskas, Vakarė Mikalauskaitė, Gabrielė Pužaitė, Benas Mickys, Tėja Sauliūtė, Ugnė Gumbakytė, Karolina Mikaliūnaitė ir Neda Mataitytė.
Programos pradžioje dalyviai, naudodami tikslų formulavimo metodiką S.M.A.R.T., išsikėlė sau tris tikslus, susijusius su aktyvia veikla, savanoryste ir asmeniniais įgūdžiais bei dar vieną, turistiniam žygiui. Sudėtingiausia moksleiviams buvo iš daugybės savo veiklų (būrelių, projektų ir pan.) išsirinkti pačią svarbiausią, jiems aktualiausią tobulėjimo kryptį. Todėl šiais klausimais vaikams pagalbą teikė ir dabar konsultuoja DofE vadovai, progimnazijos mokytojai Jūratė Paulauskienė ir Mantas Bakas.
Šiandien mokiniai vykdo įvairias DofE programos veiklas.
Savo asmeninius įgūdžius Benas tobulina konstruodamas lėktuvo modelius, Gabrielė mokydamasi sporto varžybų teisėjavimo specifikos, Tėja ir Simas lavina tobulindami dailės techniką, Vakarė su Neda gilina dainavimo ir natų skaitymo įgūdžius, Ugnė mokydamasi korėjiečių kalbos, o Karolina uoliai užsiiminėdama gimnastika.
Savanorišką veiklą aštuntokai vykdo savoje mokykloje, padėdami pradinių klasių pedagogėms ir mokiniams bei dirbdami bibliotekoje.
Trečioje programos dalyje dalyviai užsiima aktyvia veikla, kuri padeda gerinti savijautą, ugdo sveikos gyvensenos įgūdžius. Todėl Neda su Ugne skaičiuoja aktyvaus vaikščiojimo metu nueitus žingsnius, Simas užsiima bėgiojimu, Gabrielė dalyvauja kardio, o Karolina karatė treniruotėse, Vakarė tobulina šaudymo įgūdžius, Benas užsiimdamas fiziniais pratimais, siekia padaryti kuo daugiau prisitraukimų, o Tėja atlikdama raumenų tempimo pratimus, padaryti špagatą.
Mokslo metų antroje pusėje DofE dalyviai pradėjo ruoštis ketvirtai programos veiklai – žygiui. Žygio tiklsas – išvesti jaunuolius iš komforto zonos ir suteikti galimybę plačiau pažinti aplinką, ugdyti pasitikėjimą savimi bei keliaujant kartu su grupe skatinti nuotykių ir atradimo jausmą. Kelionės pasiruošimo susirinkimuose mokiniai, visi drauge, susipažino kaip sudaryti ir aprašyti žygio maršrutą. Šiais metais numatyta organizuoti du, bandomąjį ir kvalifikacinį, žygius po Kurtuvėnų ir Tytuvėnų regioninių parkų apylinkes.
Asmeninių įgūdžių lavinimu ir aktyvia veikla DofE dalyviai užsiima ne tik "Romuvos" progimnazijoje, bet ir sporto centruose – "Dubysa", "Atžalynas", karate klube "Kentauras" bei Šiaulių dailės mokykloje ir jaunųjų technikų centre.
Džiugu, kad į tarptautinių apdovanojimų programą įsitraukė mūsų progimnazijos mokytojai, kurie geranoriškai sutiko būti mokinių veiklų vertintojais. Nuoširdžiai dėkojame pradinių klasių mokytojoms – Genovaitei Kančelskytei, Snieguolei Milošienei, Laimutei Galkuvienei, Rolandai Miškūnienei, Birutei Karinauskienei, dailės mokytojai Rasai Čepulienei, muzikos mokytojai Sigutei Laugalei, fizinio lavinimo mokytojams – Mantui Bakui, Violetai Budrienei, geografijos mokytojai Jūratei Paulauskienei, bibliotekos vedėjai Alai Norvilienei.
Dalyvaudamas DofE tarptautinių apdovanojimų programoje kiekvienas gali tobulėti, tapti veiklesniu, išmokti planuoti savo asmeninį laiką, įgauti galimybę susipažinti su naujais žmonėmis. Kiekvienam DofE gali būti ir iššūkis, ir linksmas nuotykis, reikia tik norėti.

3

Thursday the 25th - Romuva.

Pagalbos su negalia iškvietimas