Virėjas

Specialieji reikalavimai

Virėjas turi atitikti šiuos reikalavimus:

  1. ne jaunesnis kaip 18 m. asmuo, pasitikrinęs sveikatą;
  2. baigęs specialiuosius virėjo kursus ar turintis ne mažiau 3 metus praktinio darbo;
  3. virtuvės darbuotojų higieninių mokymų kursų pažymėjimas.

Virėjas turi žinoti, mokėti, išmanyti:

  1. vaikų mitybą reglamentuojančius dokumentus;
  2. patiekalų žaliavos apdirbimo rūšis bei būdus, maistinių savybių išsaugojimo, apdirbant produktus termiškai, būdus;
  3. virtuvės indų, inventoriaus pavadinimus ir paskirtį, jų įsirinkimo, plovimo, džiovinimo taisykles; saugos ir sveikatos darbe, gaisrinės saugos reikalavimus;
  4. kulinarinių patiekalų, šaltų patiekalų, sriubų, antrų patiekalų iš mėsos, žuvies, paukštienos, padažų, saldžių, dietinių patiekalų, paruošimo receptūras bei technologiją ir jų apipavidalinimo pagrindus;
  5. virėjo pareigybės aprašymą, mokyklos darbo tvarkos taisykles;
  6. naudojimosi elektros prietaisais, virtuvės įrengimais ir įrankiais instrukcijas.

Pareigingumas, darbštumas, sąžiningumas, atsakomybė – svarbiausios virėjo savybės.

Funkcijos

  1. Gamina maistą pagal valgyklos vedėjo (vyr. virėjo) sudarytą ir direktoriaus patvirtintą valgiaraštį.
  2. Maitina mokinius valgykloje, nenusižengdamas proporcijų kiekiams.
  3. Saugo produktus, prekes ir inventorių pagal higienos, sanitarijos reikalavimus.
  4. Pagal instrukcijas vykdo maisto produktų šaldymą, kaitinimą, virinimą, daržovių ir mėsos apdorojimą.
  5. Diegia pažangius darbo metodus ir naują techniką, garantuoja technologinę drausmę.
  6. Rengia mokinių atostogų metu sanitarines dienas valgykloje ir virtuvėje.
  7. Kelia kvalifikaciją.
  8. Griežtai laikosi darbo tvarkos taisyklių, sanatorijos, higienos normų reikalavimus, saugos ir sveikatos darbe, gaisrinės saugos ir eksploatacinių (gamintojų) instrukcijų reikalavimus.
  9. Dalyvauja maisto tvarkymo savikontrolėje.
  10. Taupiai naudoja vandenį ir elektros energiją.
  11. Tausoja mokyklos įrengimus, įrankius ir atsako už juos.
  12. Teikia pasiūlymus dėl darbo gerinimo.
  13. Mokinių atostogų metu dirba mokyklos direktoriaus nurodytus darbus.